Kde všude u vás doma byste našli mikrospínače?

Mikrospínač byl patentovaný již v roce 1936 firmou Micro Switch, po které také převzal jméno. Název natolik zlidověl, že se používá i pro mikrospínače od jiných výrobců, a to dodnes. Tato malá součástka má bohaté využití také v 21. století a je dost pravděpodobné, že ji máte doma. Dokonce několikrát.

Mikrospínače mají spoustu využití jak v průmyslu, tak i běžném životě. Velmi často se s nimi setkáte při zabezpečování budov a také v klasické české domácnosti. Kde?

Mikrospínače v zabezpečení budov

Máte doma hlásič požáru nebo alarm? Pravděpodobně na nich najdete i tlačítko, kterým můžete v případě nouze přístroj aktivovat manuálně. A přesně v tom tlačítku se nejspíš skrývá mikrospínač.

Mikrospínače ale nemusí spouštět vždy člověk, ba naopak. Častokrát jsou využívány tak, že je spustí nějaká jiná akce. Například v alarmech či přístupových ovládacích panelech zajišťují, že kdyby se zloděj pokusil zařízení odmontovat nebo poškodit, alarm se stejně spustí.

Mikrospínače se nachází i v bezpečnostních kamerách se schopností rotace. Když zařízení dosáhne nejvzdálenějšího bodu, do kterého je schopné se otočit, mikrospínač sepne a kamera už se dále nepohybuje.

Bydlíte-li v bytovém domě s výtahem, mikrospínače máte i v tlačítkách ve výtahu – v těch, jimiž vybíráte podlaží, i těch, co mají na starost otevírání dveří.

Mikrospínače v domácnosti

Doma je najdete zejména v elektrospotřebičích.

V pračce jsou používány při zapínání/vypínání, slouží také k detekci úhlu bubnu a filtru. Zjišťují stav dvířek (otevřená/zavřená) a používají se i v tlačítkách, jimiž pračku ovládáte. Pomáhají zároveň s detekcí hladiny vody v pračce.

V lednici mikrospínač zabezpečuje, že když otevřete dveře, rozsvítí se světlo. Dále detekují, zda je výrobník ledu ve správné poloze.

Dokonce se mohou vyskytovat i ve vašem rýžovaru! Kontrolují, jestli ho máte správně zavřený a utěsněný.

Proč se používají tak masově?

Pokud pomineme malé rozměry, mikrospínače bodují i vysokou spolehlivostí. Spínání funguje extrémně přesně, což je u různých typů aplikací, například bezpečnostních mechanismů, nesmírně důležité. Kromě toho jsou velmi odolné. I levnější spínače zvládnou přes milion cyklů, ty dražší více než deset milionů. Kromě toho nejsou drahé, obzvlášť při nákupu ve velkém.

O tom se můžete přesvědčit v e-shopu TME.eu, který provozuje polská firma Transfer Multisort Elektronik. V nabídce má více než dva tisíce mikrospínačů s různou cenovkou a parametry. Dají se filtrovat podle konfigurace kontaktů, vývodů, rozměrů, způsobu přepínání či výrobce. Kdybyste chtěli hledat přímo mikrospínače od firmy Micro Switch, která si je tehdy patentovala, nenajdete. Firmu Micro Switch totiž odkoupil Honeywell. A spínače od tohoto giganta v sortimentu TME objevíte.

Zdroj foto: Tme.eu, Pyxabay.com

Související příspěvky